miercuri, 17 septembrie 2014

FLORIN SANDU (judoka si om de stat)




Florin Sandu (n. 24 februarie 1949 ) este un fost judoka si un fost Sef al Politiei Romane. A fost un chestor român de poliție care a îndeplinit funcția de Inspector General al Poliției Române și apoi pe aceea de Secretar de Stat, Primul Adjunct al Ministrului, la Ministerul Administrației si Internelor. Sandu este actualmente Profesor Universitar la Universitatea Romano-Americana si avocat in cadrul Baroului Bucuresti.

............................................................................................................

Contents

  • 1 Biografie
  • 2 Activitate
    • 2.1 Sef al Politiei Romane
    • 2.2 Activitatea ulterioara si paralela
    • 2.3 Activitate stiintifica
  • 3 Lucrari publicate
  • 4 Referinte si Note
  • 5 External links

Biografie 
Sandu s-a nascut la 24 febr. 1949 in com. Balint, jud. Timis, Romania. Tatal sau Zamfir a fost lucrator in Ministerul de Interne, iar mama sa Berta a fost asistenta medicala. Fratele sau Ion Eugen Sandu a fost General de Brigada in Ministerul de Interne. Sef al Politiei Romane intre anii 1993 si 1995 apoi Secretar de Stat in Ministerul de Interne. In 1995 pe 01 septembrie chiar de ziua Jandarmeriei a decedat intr-un tragic accedent de elicopter la Mogosesti, jud. Iasi.
Sandu a invatat in clasele primare la scoala elementara nr.157 si apoi la liceul teoretic Tudor Vladimirescu din Bucuresti.
Dupa absolvirea liceului s-a inscris la Școala de Ofițeri de Poliție București, pe care a absolvit-o in anul 1969. A lucrat apoi ca ofițer de poliție la formațiunea economică iar in ultimul an in funcția de șef de birou.
A făcut sport legitimat la Clubul Rapid București, secția judo în perioada 1968-1972 a devenit vicecampion național la judo, la categoria grea și a făcut parte din loturile naționale.
Ulterior a fost numit Presedinte de Onoare al Asociatiiei Romane de Kendo.

În anul 1972 a absolvit Facultatea de Drept București și din 1974 a devenit locțiitor de șef de secție la Secția 3 de Poliție București până în anul 1980, apoi până în anul 1981 a fost șeful Serviciului Economic la IPJ. Caraș Severin și până în anul 1988 locțiitor al șefului Poliției judetene Caraș Severin.
Din mai 1990 și până în februarie 1993 a fost șef al Direcției de Pază și Ordine IGP, ocupând apoi în anul 1993 funcția de șef Direcție Poliție Economică IGP și din 1996 până în martie 1997 funcția de Director General al Direcției Generale Judiciare IGP.

În anul 1997 obține Doctoratul în Drept.

Din anul 1997 până in 2001 a fost Șef de Stat Major al Centrului de Perfecționare a Cadrelor de Poliție București (actual Centrul de Studii Postuniversitare)
De la data de 29 ianuarie 2001 până la 21 noiembrie 2003 a fost Inspector General al Inspectoratului General al Poliției Române.

În finalul activitații sale în Ministerul Administrației si Internelor (M.A.I ), incepand din noiembrie 2003 și pănă în decembrie 2005 a fost Secretar de Stat, Prim Adjunct al Ministrului .
S-a retras din activitate la 31.12.2005.

Actualmente este profesor universitar la Universitatea Româno-Americană unde a fost titularizat din anul 1998 și din anul 2006 este și avocat in cadrul Baroului București

Activitate
Șef al Poliției Române

La data de 29 ianuarie 2001 colonelul Sandu Z.Florin a fost numit Inspector General al Inspectoratului General al Poliției Române funcție pe care o va ocupa până in noiembrie 2003. Ca urmare a acestei numiri, a fost înaintat la gradul de general de brigadă, care s-a transformat ulterior in funcția de Chestor.

A participant în colectivele de elaborare a unor proiecte de legi inițiate de Ministerul de Interne.
În perioada în care Sandu a condus Inspectoratul General al Poliției s-au continuat anchetele anticoruptie indreptate împotriva unor importanți oameni de afaceri și politicieni.
A cerut extradarea fostului presedintelui Bankcoop Alexandru Dinulescu.

Pentru combaterea coruptiei, seful Politiei Romane, chestorul principal Sandu a spus ca se impune eliminarea lacunelor din legislatie.

A fost numit Președinte de onore al Asociației Internaționale a Polițiștilor ( IPA).

A îndeplinit funcția de Inspector General al Poliției Române timp de aproape trei ani, fiind eliberat de aceste însărcinări la data de 21 noiembrie 2003 și pus la dispozitia Ministerului de Interne unde a avut funcția de Secretar de Stat, Prim Adjunct al Ministrului.

Activitatea ulterioară si paralela

Din data de 21 noiembrie 2003 a fost Secretar de Stat in Ministerul Administratiei și Internelor până la data de 31 decembrie 2005.
Cand era inca in functia de Secretar de Stat au circulat zvonuri despre înlocuirea sa, însa  de fapt acesta se ceruse la pensie și a avut un succesor abia în urma pensionării sale.

În paralel cu activitatea din M.A.I. fost titularizat începand cu anii 1998 în disciplinele Criminologie și Dreptul Afacerilor la Facultatea de Drept din cadrul Universitații Româno-Americane din București.
Începând cu anul 2000 a fost Conferențiar Universitar, iar din anul 2003 până în prezent este Profesor Universitar la aceeași Universitate.

Este Profesor asociat si conducator de doctorat la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza și Centrul de Studii Postuniversitare M.A.I. din anul 1993.

Actualmente este avocat în cadrul Baroului București.
Procese pe rol in care apare ca avocat al apararii.

Activitatea științifică

În paralel cu activitatea de polițist, Sandu a desfașurat și o activitate științifica astfel in anul 1972 a participat la elaborarea lucrării Lex Cause in Dreptul Internațional Privat, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, in anul 1976 ține un curs postuniversitar Situația mijlocitorului reflectată in art. 37, alin 1 si 3 din Decretul 210/1960 republicat, la Universitatea București, Facultatea de Drept, in 1978 susține cursul Rolul managerului în conducerea cercetarii la fața locului în situații deosebite, la Școala militara pentru perfectionarea ofițerilor de miliție și apoi a continuat cu o cariera didactică pe posturile de Profesor asociat la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza și Centrul de Studii Postuniversitare M.A.I. (din anul 1993) și de conferențiar, respectiv profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americana din București (din anul 1998).

Începand cu anul 1993 a participat la peste 35 de simpozioane internaționale care s-au desfașurat în țara și străinătate, cu teme specifice activității de poliție, cum ar fi simpozioanele desfașurate la Cambridge din anii 1993, 1994; Roma 1995, 1996, Haga 2000, Wiesbaden, Viena, Londra, referitoare la criminalitatea economico-financiara, respectiv crima organizata și spălarea banilor, furturi de autoturisme, etc.

A fost coordonator la elaborarea cursului Managementul organizațional în domeniul ordinii publice.
A susținut un Set de prelegeri Valori europene și Respectarea drepturilor omului in activitatea Poliției Romane-Proiect finanțat de Programul Phare pentru democrație al Uniunii Europene, editat în 1996 cât și referitoare la Respectarea drepturilor omului și combaterea fenomenului criminalitații în Romania.
A susțiunt cursul Criminalitatea Afacerilor, la Centrul de Studii Postuniversitare M.A.I. și Fundatia Soros din 1998.

A elaborat cursul de Ordine Publica, 1999 Editura Trei, București

A coordonat un numar de 20 de lucrari de absolvire cursuri postuniversitare- Managementul organizațional de ordine publică, anual (in perioada 1997-2000) și un numar de peste 25 de lucrari de licența la Facultatea de Drept a Universitații Româno-Americane, anual (in perioada 1997-2003).

 Lucrări publicate

*Contrabanda-componenta a crimei organizate, 1997-Editura Național, București.
*Frauda în domeniul financiar-bancar și al pieței de capital, 1998-Editura Trei, București.
*Contrabanda și albirea banilor, 1998-Editura Trei, București.
*Criminologie, 2000-reeditata in 2001, Editura Sylvi, București.
*Dreptul Penal al Afacerilor, 2002-reeditata in 3003, Editura Sylvi, București.
*Stop Drogurilor, 2002-Editura Sylvi, București.
*Curs de teorie și tactica Politieneasca, 2002-Editura M.I., București.
*Dreptul Mediului, 2002-Editura Sylvi, București.
*Criminologie, 2004-Editura Sylvi, București.
*Criminologie teoretica și aplicata, 2005-Editura Universul Juridic,București.

Referințe și note
  1. Rapid Club of Bucharest
  2. Honorary President of the Romanian Association of Kendo
  3. doctorate in law
  4. General Inspector
  5. Secretary of State in Ministry of Interior, the First Deputy of the Minister
  6. retired of activity
  7. Professor at the Romanian-American University
  8. lawyer in the Bucharest Bar
  9. brigadier general
  10. anti corruption and fraud investigations against some businessmen
  11. Honorary President
  12. Secretary of State
  13. professor at the Romanian-American University
  14. leadership Ph.D.
  15. lawyer in the Bucharest Bar
  16. Rome 1995
  17. Organizational Management in public order
  18. JOURNAL OF CRIMINAL INVESTIGATION
  19. POLICING MINORITIES
  20. course of public order Organizational Management in public order

 External links
* Florin Sandu Chestor Sef Facebook page
* Florin Sandu Google page
* Florin Sandu's blogs


Categories:
Category:1949 births 
Category:Romanian police chiefs
Category:Romanian lawyers
Category:Living people

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu